Hopp til innhold

Flere PHS-studenter drar på utveksling

Forrige uke startet årets hovedutveksling til og fra politiutdanningsinstitusjonene PHS samarbeider med. 28 studenter fra PHS er med i årets utvekslingsprogram.


     NARKOTIKABESLAG: Politistudentene Gunn Jane Rode og Anne Krohn Matheson var med på å beslaglegge store partier med narkotika under deres opphold i Nederland. Studentene arbeidet i norske uniformer.

     NARKOTIKABESLAG: Politistudentene Gunn Jane Rode og
     Anne Krohn Matheson var med på å beslaglegge store
     partier med narkotika under deres opphold i Nederland. 
     Studentene arbeidet i norske uniformer.

Utvekslingen for PHS-studentene foregår i andre studieår og utenlandsoppholdet varer i tre uker. Innen fristen som fant sted i høst, hadde 76 studenter søkt om utveksling dette studieåret. Av dem ble 28 plukket ut og fordelt på PHS sine samarbeidspartnere i de nordiske landene samt Güstrow i Tyskland, Apeldoorn i Nederland og Bucuresti i Romania. Dette er det høyeste antallet studenter som reiser ut fra Norge siden ordningen ble etablert i 2005. 
 
Politistudentene Gunn Jane Rode og Anne Krohn Matheson deltok på fjorårets utvekslingsprogram og hadde sitt opphold i Apeldoorn.

- Jeg søkte om utveksling fordi det var en god mulighet til å se hvordan politiet i andre land jobber, og på den måten få et nyansert blikk på hvordan vi jobber i Norge, sier Anne.

- Det å få oppleve noe helt annet enn vi har mulighet til å gjøre i den normale praksisen, fristet meg til å søke, legger Gunn Jane til.

Var med på ulike oppdrag
Hver morgen deltok de to politistudentene på mønstring på politistasjonen og fikk tildelt patruljer.

- Vi fikk oppleve veldig mye på kort tid. Eksempelvis fikk vi være med på narkotikabeslag, ransaking av en leilighet og ordens- og trafikkoppdrag. En dag ble vi tatt med på treningssenteret hvor innsatspersonell har sine treninger, forteller Gunn Jane og fortsetter:

- Under oppholdet fikk vi også være med ombord på en av politibåtene. Politibetjenten viste oss rundt på en av de største innsjøene i Nederland. Vi fikk et innblikk i hva hverdagen hans besto av, og i likhet med Norge er publikum veldig kontaktsøkende til politi i båt. 

På deres to fridager oppsøkte Gunn Jane og Anne sambandsmannen fra Norge som er stasjonert i Haag. I løpet av disse to dagene fikk de innblikk i hans hverdag og Norge sin rolle i Europol. Politistudentene fikk også være med på en konferanse hos Eurojust.

- Det var svært interessant å lære om hvordan samarbeidet mellom Norge og de øvrige landene fungerer. Vi tilegnet oss ny kunnskap om organisert kriminalitet som skjer på tvers av landegrensene, hvor flere land er involvert og må samarbeide i etterforskningen, sier Anne.

En rik opplevelse
Politistudentene påpeker at oppholdet var en utelukkende positiv opplevelse. I ettertid ser de to at oppholdet har gitt dem ny kunnskap, nye erfaringer og et mer nyansert blikk på egne juridiske rammer og måter å utøve politirollen på.

- Vi ble satt litt utenfor vår egen komfortsone og ble utfordret på flere områder, noe vi har lært veldig mye av. Under oppholdet fikk vi også øynene opp for at det finnes store muligheter for ytterligere samarbeid mellom politiet i Norge og andre land.

Studenter i retur 
Utvekslingsavtalene som er inngått er gjensidige. I løpet av våren vil PHS motta 32 studenter fra samtlige samarbeidspartnere. For første gang vil det komme utvekslingsstudenter fra PHS sin nyeste samarbeidspartner, politihøgskolen i Kiel i Tyskland. Studentene fra Kiel skal i år ha utvekslingen sin hos avdeling Bodø.

De aller første utvekslingsstudentene ankom Norge i forrige uke og er fra Finland og Danmark. Utvekslingsstudentene skal være sammen med tredjeårsstudentene i leir i henholdsvis Stavern og på Kongsvinger.

- Jeg har pratet med de danske studentene, og de er veldig fornøyde med området og skolen og de gleder seg til å tilbringe tid på Kongsvinger, sier seniorrådgiver Kirsti Helene Messel på internasjonal enhet.

Les mer om studentutveksling på phs.no.

Publisert: - Sist oppdatert: |