Hopp til innhold

Lærerik antiterrorøvelse også for Politihøgskolen

Går til aksjon mot Color Lines ferge
ANTITERRORØVELSE: Politienheter går her til aksjon mot Color Lines ferge som var utlånt for anledningen. Politiet hadde bistand fra Forsvaret. Foto: Wemunn Aabø, Politidirektoratet
Antiterrorpoliti fra Norge, Sverige, Danmark og Finland øvde sammen i Vestfold onsdag 17. april. Politihøgskolens område i Stavern dannet en viktig base for øvelsen.
Finsk antiterrorpoliti trente på klatring

KLATRING: Finsk antiterrorpoliti trente på å ta seg opp en vegg. Foto: Wemunn Aabø, Politidirektoratet

- Det var svært nyttig for Politihøgskolen å overvære dette. Vi fikk se en imponerende samhandling både til sjøs og i luften med mannskaper fra flere land og støtte fra Forsvaret. Det var også mye nyttig læring for oss som kunnskapsorganisasjon, sier Sjef PHS Håkon Skulstad, som overvar øvelsen.

Over 200 politistudenter fra utdanningen i Stavern var med som markører om bord på en av Color Lines ferger, som var utlånt til øvelsen. Hele Stavern var for anledningen «ryddet» og avstengt for vanlig aktivitet, og det var nødvendig med informasjon til lokalbefolkningen om den store aktiviteten som preget området.

Øvingssenter i stor skala
- Vi på Politihøgskolen er stolte over at vi kunne bidra med Stavern som base for øvelsen, både som øvingsområde og med forpleining og øvrig som er nødvendig i slike settinger. Vi kan trygt si at Stavern levde opp til sin betegnelse som øvingssenter, sier Håkon Skulstad.

Han er også fornøyd med at Politihøgskolen virkelig fikk øvd fleksibilitet, tilrettelegging og samhandling i stor skala, også for egen del.

- Lærerikt på alle måter, og inspirerende for hele Politihøgskolen, er hans konklusjon. 

Europeisk øvelse
Beredskapstroppen var vertskap for øvelsen, som var en del av Atlas Common Challenge, som øvde på tilslag mot bygninger, kjøretøy, tog og skip. I Norge ble det øvd på maritime operasjoner. Totalt var 36 spesialstyrker fra 27 EU-land, pluss Norge og Sveits, involvert. Styrkene skulle slå til mot ni mål i Europa. Scenariene ble lagt til utvalgte land som øver antiterror med bistand fra andre lands styrker. Ett av dem var altså i Norge.

Les mer om øvelsen på politi.no.

Publisert: - Sist oppdatert: |