Hopp til innhold

Politistudenter havnet i vansker i Russland

Studenter
Illustrasjonsfoto
Tre politistudenter på studietur til Murmansk oppgir å ha blitt utsatt for vold og utpressing under oppholdet. En fjerde student ble arrestert, angivelig for skadeverk.

16 studenter ankom Murmansk tirsdag 4. juni. Hendelsene skal ha funnet sted samme kveld og natt til onsdag. Den norske ambassaden i Moskva og det norske Generalkonsulatet i Murmansk ble informert, og Generalkonsulen har bistått studentene i de aktuelle sakene, inkludert i forhold til forklaringer og avhør.  

11 av studentene har sitt praksisår i Vestfinnmark politidistrikt, fem av studentene i Østfinnmark. Studietur til Murmansk for studenter i praksis i Finnmark har vært arrangert siden 2009. Turene har vært oppsummert som nyttige, og med godt faglig utbytte. Årets faglige program skulle være å besøke Politiskolen i Murmansk og Generalkonsulatet. Barentssekretariatet har bistått med reisestøtte, og studentene har også fått midler via Politihøgskolen. Praksisansvarlige i de to distriktene har bidratt med reiseplanlegging. I tillegg til de to praksisansvarlige ble en observatør fra Politihøgskolen i Oslo også med på turen.

De tre studentene som hevder å ha bli utsatt for en kriminell gjeng var på et utested i Murmansk sammen med de fleste andre av de norske studentene tirsdag kveld. De tre skal ha blitt overfalt på vei ut fra utestedet, tatt med og truet til å gi fra seg penger. Studenten som havnet i arresten var også på samme utested, og på vei til hotellet ble han anholdt, anklaget for skadeverk. Vedkommende ble etter hvert løslatt. Hele det norske reisefølget kommer hjem til Norge torsdag 6. juni, som planlagt.

Det er fortsatt mange uklarheter rundt hendelsene i Russland. Politihøgskolen følger opp studentene i samarbeid med Vestfinnmark og Østfinnmark politidistrikter.  

Politihøgskolen er kontaktpunkt for norsk politi om saken.

Politihøgskolens pressevakt: 488 87 934 /  

Publisert: - Sist oppdatert: |