Hopp til innhold

Sterkt møte mellom politistudentene i Bodø og Baneheia-pårørende

Studenter i auditoriet
STERKT FOREDRAG: Studentene i Bodø hadde stort læringsutbytte av foredraget til Ada Sofie Austegard. Foto: Thomas Tveit, B3 Bodø
Ada Sofie Austegard holdt denne uken foredrag for politistudentene i Bodø om sitt møte med politi og påtalemyndighet - etter «Baneheiadrapene» i Kristiansand i 2000.

I et foredrag for studentene ved PHS i Bodø fortalte Austegard denne uken om stiftelsens arbeid for «en barndom uten vold» og hvordan hennes møte med politi og påtalemyndighet etter drapet på datteren.

Foredraget skulle bevisstgjøre politistudentene om møtet med pårørende i saker hvor de har mistet sine nærmeste i en kriminell handling.

- De pårørende reagerer ikke nødvendigvis slik dere tror. Det handler om å se hver enkelt pårørende og deres behov, fortalte Austegard.

Stine Sofies Stiftelse arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep, for å avdekke vold og overgrep mot barn og for å sikre barnas rettssikkerhet.

Stiftelsen ble etablert av Ada Sofie Austegard etter at datteren Stine Sofie (8) og hennes venninne Lena (10) ble voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Stort læringsutbytte
- Studentene ble svært imponert over engasjementet og læringsutbyttet, sa initiativtaker og B3-student, Thomas Tveit.

Det var ingen bistandsadvokatordning og få rettigheter for de pårørende da rettssaken gikk. Stine Sofies mor ble derfor satt på tilhørerbenken sammen med journalistene da drapet på datteren ble behandlet av rettsvesenet.

Etter rettsaken etablerte Austegard stiftelsen som bærer datterens navn. Siden har hun viet all sin tid til voldsutsatte barn og deres pårørendes rettigheter.

I 2008 fikk Austegard Kongens fortjenestemedalje i gull for «et særlig fortjenestefullt arbeid av stor nasjonal betydning for å styrke rettsvernet for barn og rettsstillingen for pårørende i saker om overgrep mot barn».

Av: Elin Valkvæ Haugland, B3 Bodø

Publisert: - Sist oppdatert: |