Hopp til innhold

Doktorgrad om norsk prostitusjonspolitikk

Synnøve Økland Jahnsen
DISPUTERT: Politihøgskolen gratulerer Synnøve Økland Jahnsen med disputasen.
Synnøve Økland Jahnsen disputerte for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Innestengt eller utestengt? Norsk prostitusjonspolitikk og kampen mot menneskehandel».

- Og ta en doktorgrad er først og fremst et stort privilegium. Feltet jeg jobber med er i tillegg så spennende at det er litt som å lese en veldig god romanserie, som man aldri klarer å legge fra seg, sier Synnøve Økland Jahnsen.

17. juni disputerte Synnøve Økland for avhandling handler om endringer i norsk prostitusjonspolitikk. Avhandlingen tar for seg spenninger og konflikter som oppstår mellom institusjoner og spesialenheter som er ment å samarbeide i kampen mot menneskehandel.

- Det er lett å føle seg liten i møte med store spørsmål. Men det heter jo også at man vokser med oppgavene sine - og målet må jo være at om man ikke alt er på høyde med feltet man jobber med, så blir man det. Og så må man passe på at man ikke blir kjepphøy, og tror at man som forsker har svaret på alt - ingen har svaret på alt. For meg handler forskning også mye om å finne frem til de gode spørsmålene, og det har jeg definitivt blitt flinkere til, sier en sliten men glad Jahnsen.

Større forståelse etter feltarbeid
Jahnsen forteller at særlig var feltarbeidet i politiet en øyenåpner for henne. Feltarbeidet var også krevende.

- Jeg gjorde et såkalt fler-stedlig etnografi, som gjorde at jeg var i flere institusjoner og i flere byer, det er energikrevende. I tillegg er det sånn at når man går i feltet som observatør er målet å komme tett på de menneskene man forsker på. Det forutsetter at man vekker tillitt og krever altså gode sosiale antenner og forståelse for yrkeskulturer, sier Jahnsen.

Hun forteller at hun viste lite om politiet da hun startet jobben med prosjektet, og sier hun i utgangspunktet ikke hadde spesielle forutsetninger for å forstå informantene sine.

- I begynnelsen var jeg mye redd at sosialarbeidere og politifolk skulle bli lei meg. Det er jo en kunstig og rar situasjon å skulle bli observert av en forsker, så jeg prøvde å gjøre det så smertefritt som mulig. Samtidig er det jo min jobb som forsker å være litt ubehagelig, å stille de dumme spørsmålene og de ingen egentlig har lyst til å svare på, fordi de peker mot ubehagelige sannheter, sier forskeren og fortsetter:

- Jeg føler jeg er blitt en bedre lytter som menneske, og som sosiolog har jeg opparbeidet meg gode forutsetninger for å forstå utfordringene norsk politi står overfor.

Politihøgskolen gratulerer
- Synnøve Jahnsen gjennomførte en flott disputas. Hun tilfører med sin avhandling tung kunnskap om et meget viktig tema, med høy relevans for politietaten. Jeg håper vi kan få mulighet til å bruke hennes kunnskaper videre i utdanning og forskning her på Politihøgskolen, sier avdelingsleder ved forskningsavdelingen Haavard Reksten.

Publisert: - Sist oppdatert: |