Hopp til innhold

Andreårsstudenter ledet ordensaksjon i Haugesund

B2-student Andreas Aarvik Drevland og B2-student Line Løkken
LEDET AKSJONEN: Fungerende innsatsledere (IL) natt til søndag 11. mai. Fra venstre B2-student Andreas Aarvik Drevland (NK), og B2-student Line Løkken (IL).
B2-studentene fikk blant annet prøve seg som innsatsledere da Haugaland og Sunnhordland politidistrikt (HSPD) avholdt årets ordensaksjon, rettet mot å forebygge ordensforstyrrelser og utelivsvold i Haugesund sentrum.

Med dette fikk den vanlige ordensstyrken oppleve en kraftig forsterkning på de tidspunktene hvor det erfaringsmessig er mest ordensforstyrrelser og utelivsvold i HSPD.

- Det er B2-studentene i distriktet som planlegger, gjennomfører og evaluerer aksjonene under veiledning av blant annet innsatsleder. Tillitskvinnen for årets studentkull i HSPD, Line Løkken, var leder av aksjonen i år. Hun fikk støtte av andre studenter og under veiledning av de praksisansvarlige utarbeide en ordre i forkant av aksjonen, i tråd med politiets beredskapssystemer. Herunder er samvirke med andre involverte i HSPD - som operasjonssentralen, aktuell jourhavende jurist og flere sentrale arbeidsoppgaver, sier praksisansvarlig ved Politihøgskolens opplæringsenhet, Steinar Vee Henriksen.

Han forteller at det ble avholdt ordremøte ved aksjonenes oppstart, hvor rammene for ordensaksjonen skulle gjennomgås.

Årets aksjon foregikk over to netter, henholdsvis natt til søndag 4. mai og natt til søndag 11. mai kl. 20.00 - 04.00.

- Studentene skulle bekle rollene som innsatsleder og patruljeledere under veiledning av innsatsleder og erfarne politibetjenter. Aksjonen skulle også evalueres i etterkant, sier han.

To vellykkede aksjoner
- Aksjonen gikk kjempebra begge helgene. Jeg lærte utrolig mye i løpet av hele prosessen og det var veldig gøy å se etter så mye planlegging, sier tillitsvalgt Line Løkken i B2.

Hun fikk prøve seg som innsatsleder natt til 11. mai, som ble den mest intense helgen på lenge for HSPD.

- Vi hadde grovt tyveri av sykehuset, bilbrukstyveri, knivstikking på Karmøy, festbråk, urinering på offentlig sted, drikking på offentlig sted, bruk av falsk legitimasjon og slåsskamper. Med andre ord fikk vi virkelig prøvd oss. Nesten alle studentene satt igjen på overtid for å skrive rapporter etter endt vakt, sier Løkken.

Løkken forteller at hun merket at det var en krevende jobb, men at operasjonsleder og innsatsleder var tålmodige og spilte henne god ved å stille spørsmål rundt de avgjørelsene hun tok.

- Studentene fikk og anledning til å lede sine egne patruljer bestående av to studenter og en ansatt. Så lenge vi holdt oss innenfor hjemler og rammer, lot de oss styre og ta avgjørelsene selv, selv om vi kanskje ikke gjorde ting helt perfekt, sier hun.

Fornøyd og takknemlig
Etter evaluering med studentene, innsatsledere og operasjonsleder sitter Løkken igjen med et inntrykk av at alle er veldig fornøyde.

- Jeg er utrolig glad for at jeg fikk ansvaret for hele aksjonen, siden jeg har lært så mye av det. Og jeg er veldig takknemlig for at praksisveiledere, avdelingsleder, operasjonsleder, og de øvrige på operasjonssentralen, samt de fleste av de ansatte gav oss studentene tillit. Jeg syns en slik aksjon, mot slutten av praksisåret, er noe alle distriktene burde ha. Fordi det blir som en «generalprøve» til livet etter B3. I tillegg får man mye mer ansvarsfølelse når man får denne tilliten fra distriktet, avslutter Løkken.

Publisert: - Sist oppdatert: |