Hopp til innhold

6000 ord var ikke nok

Politihund av typen Schäfer
BLE PUBLISERT: Idar Hellands utvidede bacheloroppgave om bruk av tjenestehund som maktmiddel i politiet falt i smak hos magasinet «Politihunden». Illustrasjonsfoto.
Magasinet «Politihunden» valgte i siste utgave å trykke den utvida bacheloroppgaven til tidligere politistudent Idar Helland. Det gjør ham både glad og ydmyk.

- Det er veldig spennende og utrolig gøy at et magasin valgte å trykke bacheloroppgaven min, forteller Idar Helland, som nå jobber som politibetjent i Helgeland politidistrikt. Han fullførte politiutdanningen sin våren 2014.

I oppgaven, «Bruk av tjenestehund som maktmiddel i politiets tjeneste: en juridisk drøftelse av de rettslige rammene for bruk av hund», undersøker han blant annet hvilke vurderinger som bør ligge til grunn før en beslutter bruk av hund som maktmiddel.

Utvidet oppgaven
For Idar ble ikke 6000 ord nok, så han skrev like gjerne en utvidet versjon av oppgaven etter endt studietid ved Politihøgskolen (PHS). Det er sistnevnte versjon magasinet «Politihunden» nå har publisert.

- Jeg forstår bakgrunnen for begrensningen i antall ord på en slik type oppgave, og skrev derfor oppgaven på 6000 ord, hvilket var maksimalt antall ord på bacheloroppgaven. I ettertid har jeg skrevet en lengre versjon på rundt 9000 ord, slik at jeg får med all argumentasjonen jeg ønsker i oppgaven, forklarer han lattermildt.

Gryende juss-interesse
I løpet av studietiden på PHS oppdaget polititjenestemannen sin nye, store interesse, nemlig juss. Han forteller at de juridiske fagene i utdanningen interesserte han i stor grad, og han ønsket å ta jussen med seg inn i arbeidet med bacheloroppgaven.

- Jeg ønsket å finne et område som var litt spinkelt behandlet i rettssystemet i Norge, og maktbruk er alltid et samfunnsaktuelt tema. Flere studenter har tidligere skrevet om bruk av hund i forbindelse med narkotikasøk, men jeg fant ingen tidligere oppgaver på bruk av hund som maktmiddel, forklarer han.

Foreløpig ingen hund
Idar har fått mange gode tilbakemeldingen, både fra fagmiljøet og andre som har lest oppgaven.Veilederen hans, Hild Rønning, Høgskolelektor i juridiske fag ved PHS avdeling Bodø, sier at det er flott at produkt studenter leverer tas godt i mot av etaten.

- Det er hyggelig at andre liker det jeg har skrevet, men jeg føler det er viktig å presisere at oppgaven ikke hadde blitt den samme foruten alle innspill og tilbakemeldinger fra dyktige fagpersoner, både på den juridiske delen men også den hundefaglige delen, sier Idar.

Selv om fagfeltet interesserer han, har 24-åringen ingen umiddelbare planer om å videreutdanne seg for å jobbe innen hundetjenesten.
- Det finnes veldig mange muligheter innenfor politiet, og jeg er enda bare i startfasen, så vi får se, avslutter han.

Les Hellands utvidede bacheloroppgave

Publisert: - Sist oppdatert: |