Hopp til innhold

Ofte stilte spørsmål om poengberegning og opptak

 • Hvordan regnes konkurransepoengsum ut?

  Konkurransepoengsum regnes ut på følgende måte:

  Karakterpoeng
  + realfagspoeng
  + språkpoeng
  = skolepoeng

  + tilleggspoeng (førstegangstjeneste, folkehøyskole, fagskole eller høyere utdanning)
  + alderspoeng
  = konkurransepoengsum

  Du kan lese mer om poengberegning på Samordna opptak sine nettsider.

 • Hva med eksamner jeg tar denne våren?

  Søkere må ha generell studiekompetanse i det de søker om opptak, altså innen 1. marsKun søkere som innkalles og består opptaksprøvene kan ettersende dokumentasjon på forbedring av karakterer i videregående opplæring, samt annen poenggivende dokumentasjon frem til fristen 1. juli.

  En eventuell ny eksamenskarakter (forbedret karakter) vil erstatte både standpunktkarakter og eksamenskarakter fra tidligere.

  Nye fag (fag som ikke tidligere er ført på vitnemålet) kan ikke tas med i beregningen med mindre man får utstedt et nytt vitnemål. De eneste unntakene er:

  • Fag som vil utløse språkpoeng
  • Fag som vil utløse realfagspoeng
  • Fag som skal dekke spesielle opptakskrav til et studium. Disse fagene kan dokumenteres på kompetansebevis
 • Hvor mange konkurransepoeng må jeg ha for å komme inn på Politihøgskolen?

  Dette varierer fra år til år basert på antall søkere og deres konkurransepoengsummer. Kvalifiserte søkere vil bli rangert for opptak på bakgrunn av konkurransepoeng. Du finner fjorårets poenggrenser her.

 • Er det noe type utdanning/studium som gir meg en fordel i opptaket?

  Det er ingen bestemte utdanninger som vil påvirke dine muligheter for å få opptak til Politihøgskolen. Universitets- eller høgskolestudier på 60 studiepoeng eller mer vil gi 2 tilleggspoeng i opptaket. 30 - 59 studiepoeng gir 1 tilleggspoeng.

  Alle kvalifiserte søkere konkurrerer om studieplass på bakgrunn av konkurransepoengsum. For din egen del kan det være lurt å studere fag som kan gi forkunnskaper eller nyttige perspektiver inn i politiutdanningen. Slike studier kan for eksempel være psykologi, sosiologi, statsvitenskap, kriminologi, idrett eller juridiske fag.

 • Når får jeg vite om jeg har kommet inn på Politihøgskolen?

  Hovedopptaket går 20. juli. Fra denne datoen vil du se i nettsøknaden din om du har kommet inn på Politihøgskolen.

 • Når må jeg svare om jeg tar plassen eller ikke?

  Svarfrist opplyses i tilbudsbrevet i nettsøknaden. Fristen for å svare er ca. 24. juli. Siden fristen varierer litt fra år til år er det viktig at du overholder fristen som opplyses i tilbudsbrevet ditt.

 • Kan man takke ja til tilbud og i tillegg takke ja til ventelisteplass?

  Ja, det kan man. Men takker man ja til ventelisteplass i hovedopptaket og får tilbud om studieplass i suppleringsopptaket, mister man automatisk plassen fra hovedopptaket.

  Om man ikke får et nytt tilbud i suppleringsopptaket beholder man tilbudet man takker ja til i hovedopptaket. Får man nytt tilbud i suppleringsopptaket må man huske å takke ja til dette tilbudet.

Sist oppdatert: |