I emnet belyses ulike perspektiver som er nødvendig for å forstå hvordan en organisasjon fungerer og hvilke utfordringer en leder vil møte.
Dette omhandler det politiske perspektivet: makt, konflikter, politiske prosesser, interessenter og organisasjonens omgivelser, det strukturelle perspektivet: organisasjonsstruktur, teknologi og strukturelle krefter, og det atferdsmessige perspektivet: organisasjonskultur, verdier, motivasjon og emosjoner. Disse tre perspektivene setter ulike krav til utøvelse av politiledelse og blir videre utdypet i de øvrige emnene.
Det vektlegges også forståelse av politiledelse som praksis, dens forankring og samfunnsmessige betydning. Bevissthet og refleksjon om dette grunnlaget er en forutsetning for å forstå egen rolle som leder innenfor justissektoren.
Formålet med modulen er å gi deltakerne grunnleggende kunnskap om og forståelse for (a) eksterne og interne rammevilkår for styring og ledelse av og i politiet, politiets rolle og samfunnsoppdrag, samvirke med andre aktører, samfunnets sivile maktapparat, (b) politiet som organisasjon og institusjon (c) kompleksiteten og bredden i ledelsesutfordringene, lederroller, lederidentitet i politiet, ledelse av profesjonelle kunnskapsmedarbeidere og utøvelse av selvledelse.
Konkret skal modulen bidra til at deltakerne øker sine kunnskaper og ferdigheter for utøvelse av ledelse i daglig drift, strategisk og taktisk perspektiv samt ledelse i av situasjoner som krise-, innsats- og aksjonssituasjoner, altså det som forstås som operativ politiledelse. Modulen skal også bidra til å styrke nettverk mellom nordiske politiledere og slikt samarbeid på tvers av landegrensene skal bidra til å fremme best mulig håndtering av de oppgaver politiet har og vil få i årene som kommer.
Kunnskaper
Studentene har etter gjennomført emne inngående kunnskap om:
- Hvordan temaene i emnet er integrert med hverandre og hvordan de gir føringer for behandling av politiledelse innenfor emnene Strategisk ledelse, Endringsledelse, Kunnskapsledelse og Virksomhetsledelse.
- Samfunnskontekst og kriminalitetstrender internasjonalt, i Norden og nasjonalt
- Politiledelse som vitenskap og praksisfelt; teorier om politiet som organisasjon og om politiledelse
- Sentrale ledelsesutfordringer sett i forhold til samfunnsoppdraget, samfunns- og kriminalitetsutviklingen samt politiets mandat og ressurser
- Strukturelle forhold og politiske prosesser
- Politikultur og profesjonskulturer i politiet
- Ledelse av profesjonelle medarbeidere
- Ledelses- og styringsprosesser i politiet
- Lederroller og lederidentitet i politiet
- Selvledelse
Ferdigheter
Studentene kan etter gjennomført emne:
- Aalysere hvordan temaene i emnet samvirker og påvirker betingelsene for utøvelse av ledelse i en politifaglig kontekst
- Rdegjøre for politiets rolle, mandat og samfunnsoppdrag som rammevilkår for ledelse
- Rdegjøre for hovedtrender i samfunns- og kriminalitetsutviklingen internasjonalt, i Norden og nasjonalt
- Aalysere og drøfte politiorganisasjoner og deres endringsbehov ut fra ulike teoretiske perspektiver
- Analysere og drøfte begrepene politikultur og profesjonskultur og knytte disse til utøvelse av ledelse
- Analysere og drøfte strukturelle dilemmaer, maktforhold og politiske prosesser
- Analysere og drøfte lederroller i politiet
- Vise evne til å omsette kunnskaper og forståelse i situasjonstilpasset lederatferd. Drøfte nødvendig og tilstrekkelig ledelseskompetanse som kreves i daglig drift, med nødvendig tilpasning og utvikling av politiet som organisasjon.
- Rredegjøre for teorier om selvledelse som verktøy for å videreutvikle evnen til å lede seg selv
- Utvikle og presentere egen/individuell ledelsesfilosofi
Vurdering
Emnet avsluttes med en individuell hjemmeeksamen på 4 dager. Det benyttes en gradert karakterskala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått.
Se hele studieplanen (PDF)
Sist oppdatert: |