Hopp til innhold

Morten Holmboe bidrar til Kunnskapsforlagets Jusleksikon 5. utg.

Bilde av Morten Holmboe
BIDRAR TIL LEKSIKON: Morten Holmboe med Jusleksikon utgave 5.
Morten Holmboe, førsteamanuensis ved PHS, er en av bidragsyterne til 5. utgave av Kunnskapsforlagets Jusleksikon. Så hvordan er det egentlig å jobbe med et leksikon?

Det omfattende oppslagsverket Jusleksikon kom i ny utgave i sommer. Hovedbridragsyter og redaktør er advokat Jon Gisle. Selv om mesteparten av arbeidet er oppdateringer av eksisterende artikler, må noe skrives fra scratch.

- Dette er femte utgave, så det er mange kloke tanker som har vært tenkt før – men jeg fikk ansvaret for strafferetten, de unge lovbryterne og konfliktråd og slikt som jeg har jobbet med tidligere. De nye reglene er ofte ganske like, men det er flere nye paragrafer og formuleringer.

Stor forskjell fra bok til leksikon

Alle vet at leksikoninnførsler er knappe, og uten plass for egne kommentarer og drøftinger, det er ren fakta. Det kan være en utfordring for noen som er vant til å skrive egne artikler og bøker.

- Hovedutfordringen er å skrive så knapt man kan. Det er jo ikke en ordbok, det er et leksikon, så noen artikler er jo litt lengre. Dette er en inngang, en nøkkel, og så er det henvisninger til f eks lover hvor man kan slå opp videre. Boken er allerede på nesten 600 sider og vesentlig mer bør den kanskje ikke være.

Hvilke andre utfordringer møter man underveis?

- Jeg slapp jo å finne på alle oppslagsordene selv, der har Jon Gisle gjort en utrolig jobb. Det finnes jo tidligere juridiske leksikon, men denne er mye mer omfattende. Men jeg foreslo noen nye termer som er kommet til etter forrige utgave. Ellers er det er jo mange engelske oversettelser, og noen gjør translatørene, men noen har jeg gjort.

Så hvordan har det vært å skrive leksikon?

- Det var morsomt å gjøre, jeg har jo ikke gjort det før, og plutselig kommer man over et uttrykk man ikke visste om. Det gir ingen publiseringspoeng, men det er veldig nyttig, og man må gjøre det som er nyttig også.

- Dette er ganske praktisk å kjenne til, både for jurister og andre fagfolk.

Leksikonet kan du bruke i biblioteket.

Publisert: - Sist oppdatert: |