Hopp til innhold

Social (dis)approval and collective action participation

Bilde av forfatteren
FORFATTER: Marie-Louise Damen.
Marie-Louise Damen (førsteamanuensis ved PHS) og Daniel Blocq (Leiden Law School) har skrevet artikkelen «Social (dis)approval and collective action participation: re‐evaluating the positive linearity thesis» i tidsskriftet Sociological Inquiry.

Studier av kollektiv handling forutsetter ofte at sosial aksept rundt deltagelse har en positiv effekt på antallet deltagere. Denne antagelsen har derimot ennå ikke blitt utsatt for en skikkelig empirisk evaluering.

I denne artikkelen utfordrer forfatterne denne antagelsen i en analyse av undersøkelsesdata om deltagere og ikke-deltagere i en gatedemonstrasjon for militærpersonell som fant sted i Haag i 2011.

De statistiske analysene støtter en kurvelineær relasjon mellom sosial konsensus og deltagelse, som vil si at både aksept og ikke-aksept fra likesinnede har en positiv effekt på antallet deltagere, mens en nøytral holdning ikke påvirker antallet deltagere.

Forfatteren diskuterer to mulige grunner for økt deltagelse ved negative tilbakemeldinger: opprørskhet og politisk bevissthet. Artikkelen illustrerer et generelt behov for videre empirisk forskning på sosial påvirkning og deltagelse i kollektive handlinger.

Les hele artikkelen Wiley Online Library.
Får du ikke tilgang til artikkelen? .

Publisert: - Sist oppdatert: |